Cykel i centrum när Arenastaden växer!

22 mars 2014

Flera av de nybyggda kontoren i Arenastaden har förenklat för cykelpendlaren genom att bygga både cykelgarage och omklädningsrum med tillhörande gym. 

Sara Arvidsson är projektledare på Vattenfall. Hon cyklar till och från Nacka dagligen.  - Genom att slå ihop restiden till jobbet med träning kan jag med gott samvete sjunka ner i soffan på kvällen istället för att stressa iväg till gymmet, säger hon.

Sara Arvidsson cyklar 2,4 mil dagligen, till och från hemmet i Nacka och kontoret i Arenastaden. Med en timmes enkel resväg till jobbet och tre små barn hemma blev det svårt att klämma in träning i vardagen. Efter att ha hört om andra som cyklade bestämde sig Sara Arvidsson för att testa.

Fick snabbt in rutinen

Till en början kändes det motigt, skulle hon hitta genom stan? Vilka kläder skulle hon packa? När hon hade cyklat första gången var de problemen som bortblåsta. Hon har justerat cykelvägen lite, och eftersom det finns omklädningsrum med skåp på kontoret har hon alltid en uppsättning med handduk och necessär. Sara upplever att vardagen har blivit mycket lugnare när hon sparar in tid på träning.

Det moderna kontoret underlättar för cykelpendlare

- När stad och företag själva röjer alla hinder för cyklande behövs inga kampanjer för att få folk att cykla, de goda förutsättningarna signalerar att cykel är ett alternativ. Så kommenterar Tomas Grönqvist på företaget Cykelkonsulterna den ökade anpassningen till cykelpendling i nybyggda stadsdelar. Han är själv tidigare tävlingscyklist som la skorna på hyllan och startade sitt företag som ska få fler att cykla till jobbet. När han nu ser hur allt fler börjar cykelpendla allt längre tror han att en ökad ”cykelvänlighet” har en avgörande roll. Cykelvänlighet ska helst finnas utifrån tre perspektiv - individen, staten och arbetsgivaren.

- När individen kan ha en cykel som fungerar, får tillgång till bra cykelvägnät och skyltning samt har en arbetsplats där det finns cykelparkering med verktyg, pump och omklädningsrum, då är det cykel-vänligt enligt oss, säger Tomas Grönqvist.

Nya stadsdelar – nya cykelmöjligheter

Enligt Tomas Grönqvist är en fördel med utvecklingen av nya kontor och stadsdelar som Arenastaden att man kan välja att göra det bekvämt för cyklister från början, vilket kan vara svårt i stadsdelar vars grund lades för hundratals år sedan. I Arenastaden har flera av de stora kontoren valt att ha både cykelgarage, omklädningsrum och gym i kontorsbyggnaden.

- Om jag vill komplettera cyklingen med styrketräning går jag bara in på gymmet en kvart. Dessutom skapas det en gemenskap när man cyklar och har sina rutiner på jobbet. Vi är ett litet gäng som alltid cyklar oavsett väder. Vi ses i omklädningsrummet och snackar lite. Det är alltid peppande, berättar Sara Arvidsson.

Sara Arvidssons bästa tips till dig som vill börja cykelpendla:

  • Övervinn det initiala motståndet genom att testa några gånger, väldigt fort blir det praktiska runt omkring lika enkelt som att borsta tänderna.
  • Bortse från vädret som en faktor – ha grundinställningen att cykla oavsett väder. Det är rätt mysigt en regnig november morgon när man väl sitter på cykeln, och definitivt värt det när man kommer fram!
  • Man måste inte vara cykelproffs eller ha alla rätta prylar - satsa på att komma igång och cykla hellre än att skaffa alla prylar du eventuellt kan tänkas behöva. När du väl är igång märker du i så fall vad du saknar.

Nyheter