En tårtbit av det bästa i city

18 mars 2014

För några år sedan gick jag en promenad runt bangården mitt emot Solna Station. Ett slitet område där sopor och gamla möbler samsades med maskrosorna som trängde upp ur asfalten. Ett långt ifrån idylliskt område.

Att några av Sveriges största företag skulle flytta sina kontor dit några årsenare var svårt att föreställa sig. Än mindre att Zlatan Ibrahimovic, på exakt den plats där den slitna soffan stod, skulle göra ett landslagsmål mot England som var så vackert att det fick pris som världens snyggaste mål 2013.

Ändå blev verkligheten precis så. På den slitna bangården har vi skapat en plats med citypuls. Arenastaden är en stadsdel som inte bara till utseendet utan också till innehållet är som en tårtbit av det bästa i Stockholm city. Här finns, förutom Sveriges nationalarena, även bostäder, kontorsarbetsplatser och snart även Skandinaviens största shoppingcenter. Totalt kommer över 30 000 personer arbeta i Arenastaden.

Men behövs då allt detta? Bostäder kanske, men shopping? Hur mycket mer kan vi egentligen handla? Jag har fått alla dessa frågor och fler därtill. Det enkla svaret är: ja, det behövs verkligen!

Tänk dig att alla invånare i Östersund skulle flytta till Stockholm inom loppet av ett år. En osannolik tanke som förstås inte kommer bli verklighet. Men faktum är invånarantalet i Stockholm ökar med 40 000 personer varje år. Det är lika många som bor i Östersund.

Lägg till detta Arenastadens fantastiska kommunikationsläge. Endast sju minuter från Stockholm Central. När allt blir klart kommer Arenastaden vara ett kollektivtrafikcenter av absolut högsta klass.

Arenastaden kommer bli ett nav där bostäder, arbetsplatser och nöjen möts. Jag tror faktiskt att nästan alla svenskar på ett eller annat sätt berörs av vad som händer i Arenastaden de kommande åren. Om det så måvara nyafantastiska fotbollsmål på Friends Arena eller genombesök i området.

Christian Hermelin, VD Fabege
Christian Hermelin,
VD Fabege 

Nyheter