Ett stadskontor åt SEB

9 juni 2017

SEB lämnar nästa år den slingrande stora byggnaden i Rissne för tre stilrena hus i Arenastaden. Miljön runt kontoret innebär en stor skillnad för banken.

SEB:s nya kontor för 4 500 medarbetare är tre sammanhängande hus precis väster om Mall of Scandinavia i Arenastaden. Den vita fasaden består av mycket glas och har ett diskret grafiskt ”trekantsmönster” som varierar mellan husen. I bottenvåningarna finns personalrestauranger och här ska även ett bankkontor öppna.

- Vi har velat skapa en känsla av aktiva stadskvarter och har låtit stadens gränder korsa byggnaden på flera ställen. På så sätt får vi ett bra flöde och en puls precis som i en stad, säger Alessandro Ripellino, ansvarig arkitekt för projektet.

Luftig inomhusmiljö

Invändigt är miljön luftig, med vita väggar och träinslag i paneler, trappräcken och bord. Här finns förutom flera restauranger även caféer, ett orangeri, tre ljusgårdar med stora takfönster och en hörsal som ligger mitt i den största byggnaden. När medarbetare vill ta en paus kan de besöka den nästan fotbollsplansstora takparken på våning sju. Här kan man också förflytta sig mellan husen.

- I det nya kontoret ser man varandra, till exempel kan medarbetarna mötas i den öppna trappan, eller i läktarna kring atrierna som för tankarna till en teater, säger Alessandro.

Lätt att cykla till jobbet

Hälsoaspekten har varit viktig för SEB som vill att många medarbetare ska cykla till jobbet. I källaren finns parkering för 1 150 cyklar, omklädningsrum och en cykellounge där man kan ta igen sig efter turen. Här finns också en fullstor gymnastiksal. 

Rissnekontoret Bankhus 90 invigdes för 25 år sedan – även det ritat av Alessandro Ripellino. Då skulle kontoret vara en anläggning som hade allt, och tanken var att de flesta skulle ta bilen till jobbet. I dag är miljön kring kontoret viktigare; det ses som en konkurrensfördel att människor kan mötas både på kontoret och utanför.

Nyheter