Friends Arena 5 år!

27 oktober 2017

Just 5 år sedan idag, den 27 oktober 2012, invigdes Sveriges nya nationalarena, Friends Arena, i närvaro av kronprinsessparet, statsministern och 50 000 premiärglada gäster här i Arenastaden.

Sedan dess har cirka 4,5 miljoner besökt Friends Arena. Arenan har varit en framgångsfaktor i utvecklingen av Arenastaden, samt varit ett stort bidrag till både Solna och Stockholm i form av bland annat ökad turistnäring och  nya arbetstillfällen. Detta har bland annat bidragit till att Solna har längst ungdomsarbetslöshet i Sverige.

Kronprinsessan Victoria höll i spaden

Byggstarten till arenan skedde i maj 2009. Det var självaste Kronprinsessan Victoria som tog första spadtaget för att realisera arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor och brittiska Populous vision för den nya nationalarenan. Den 27 oktober 2012 tog Friends Arena formellt över stafettpinnen från Råsunda som Sveriges nationalarena.

En oförglömlig kväll

Invigningen var oförglömlig. I regi av Colin Nutley och i närvaro av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel samlades den svenska musikeliten i den största svenskproducerade föreställningen någonsin.

Bland annat artister som Roxette, Tomas Ledin, First Aid Kit och Tommy Körberg medverkade i den 100 minuter långa galan med 22 akter, 179 artister och musiker, 600 körsångare, 100 dansare och 80 MC-förare.

Föreställningen direktsändes i SVT och hade över 1 700 000 tittare.

Evenemang i världsklass och minnen för livet

Den första föreställningen efter invigningen var tjej-helkvällen ”Ladies Night” den 3 november och premiärmatchen i arenan gick av stapeln den 14 november med en landskamp mellan Sverige och England.

Det har blivit en spännande resa sedan dess med storslagna ögonblick. Arenan har varit värd för många legender som Rolling Stones och Bruce Springsteen. Även stora events som Sweden Horse Show och Monster Jam har valt Friends Arena för sina event. En annan höjdpunkt var UEFA cup-finalen som välkomnade 47 000 fotbollsfan till arenan i våras.

Spännande år på gång

Friends Arena är Skandinaviens största och modernaste inomhusarena med en kapacitet på upp till 75 000 besökare, en teknik som är designad så du inte missar ett enda ögonblick och ett öppningsbart tak.

Ja, mycket har hänt men mycket är också på gång. Håll utkik efter nya events och konserter på friendsarena.se.

Några höjdpunkter från första 5 åren…

  • Invigningsmatchen för herrlandslaget mot England slutade med rafflande 4-2 och Zlatans oförglömliga cykelsparksmål.
  • Swedish House Mafia valde att lägga sina första och sista spelningar i Sverige på Friends Arena i november 2012 med över 100 000 i publiken under tre spelningar.
  • Bruce Springsteens tre konserter 2013 besöktes av 167 000 personer.
  • 2015 slogs alla tiders publikrekord i allsvenskan när AIK tog emot IFK Göteborg och 43 713 besökte matchen
  • VM-kvalmatchen mot Luxemburg i oktober 2017 blev en jubelföreställning inför fullsatta läktare när Sverige vann med 8-0 inför rekordpubliken 50 022 åskådare.
  • Bara under det här året har musiklegender som The Rolling Stones, Guns N’ Roses och Depeche Mode valt att lägga sina spelningar på Friends Arena.
  • UEFA cup-final med 47 000 fotbollsfans på läktarna.

Nyheter