Hemma bäst när Svea Ekonomi fick välja

30 september 2014

Finansföretag med superdesignad kontorsinredning? Jovisst. När Svea Ekonomi flyttade till Arenastaden ville grundaren och ägarna behålla familjekänslan trots företagets växtvärk.

Efter att ha varit med i byggprocessen från första start sitter de idag på sin snygga hemtrevliga arbetsplats.

I entrén till Svea Ekonomi råder ett lugn. Ljud landar mjukt i isolerade väggar och det extra nedsänkta taket - allt för att uppnå en bekvämare akustik. Enligt uppgift var det precis vad man inte hade i sina tidigare mer trångbodda lokaler. Allt eftersom företaget, som grundades i Solna 1981, växte spreds kontoren ut över flera våningar och till olika hus i Råsunda i Solna. Till slut upplevde Svea Ekonomis ägare situationen som ”ineffektivt och irrationell” - och började titta på nya lokaler. I Arenastaden har man nu gått tvärs emot ”ljust- och fräscht”-trenden och låtit bygga ett kontor där de 500 anställda ska känna sig som hemma.

Garageplats, möten och gemenskap

- Vi hade som målsättning att alla skulle sitta ihop, inte vara för utspridda, ha en gemensam yta där vi kunde träffas, bra kommunikationer och tillgång till garageplats för alla som önskade. Här har vi fått allt förutom att det ännu inte blivit riktigt lika bra kommunikationer. Sedan är det byggarbetsplats här ett tag till. Men det blir bättre för varje halvår som går, berättar Mats Kärsrud.

Han är en av två delägare i Svea Ekonomi och har lett flytten till de nya lokalerna. Speciellt nöjd är han med att ha lagt extra vikt vid ljud, ljus och att skapa en hemtrevlig atmosfär med många mötesplatser.

- Vi har kostat på oss ett eget undertak, dubbelt så tjockt som normalt, och tagit in mattor med ljudisolering. Ljudnivån är jättebra, berättar Mats Kärsrud.

Till sist, det här är ett otroligt trendigt designat kontor. Hur reagerade medarbetarna?

- När vi berättade hur vi ville ha det undrade någon varför vi inte valde ljust och vitt, som kontor ska vara. Vissa tyckte att det verkade lite mörkt och burrigt. Men nu tycker de allra flesta att det är helt fantastiskt, en del tycker att det är som att komma in på ett hotell.

Och att just Svea Ekonomi valde designad hemkänsla istället för designad kontorskänsla har sin förklaring.

- Det här är ett entreprenörsföretag där ägarna jobbar kvar, vi ville behålla familjekänslan i företaget. Det var målet.

Nu sitter vi tillsammans och har möblerat med ca 22 kvm per person. Vi har till och med ett eget gym, berättar Mats Kärsrud.

Nyheter