Hemtrevligt på taket

10 april 2014

Under 2014 flyttar de första bostadsgästerna in i Arenastaden. Ett år senare sker inflyttning på taket av Mall of Scandinavia.

Caroline Andersson på PEAB bostad berättar om Arenastaden och det lilla kvarter som byggs på taket av det 100 000 kvm stora köpcentrumet.

Vad särskiljer bostäderna i Arenastaden från andra bostadsområden?
- Det ska andas framtid och ett nytt sätt att bo och leva på. Blandningen av bostäder, kontor och verksamheter med evenemang och shopping kommer skapa en stadsdel där det alltid är liv och rörelse.

Vad tror du kommer att prägla Arenastaden som bostadsområde?
- Att det blir som en ”stad i staden” med närhet både till naturen och Stockholm city. En stadsdel där det är enkelt att bo tack vare utbudet av service, butiker och kommunikationer.

Vilka lösningar finns för att det ska kännas som ett någorlunda ”vanligt” boende trots sitt spektakulära läge?
- Vardagliga saker fungerar som överallt annars. Barnen kan gå ut och leka på gården och man umgås med familj och vänner. Det spektakulära är att du gör allt det där vanliga med himlen som tak och resten av Arenastaden för dina fötter. Vi vill inte att Arenastaden ska kännas ”vanlig” även om du självklart ska kunna leva som vanligt oavsett om det är stora världsartister eller monstertruckar på besök precis bredvid.

Vem riktar ni er till med bostäder på Mall of Scandinavia? Varför valde ni att bygga på taket av ett köpcentrum?
- Det är så många olika storlekar och typer av bostäder att vi har ett brett spektra av människor som vill bo här. Allt från unga personer som köper sin första bostad till barnfamiljer och äldre par som flyttar från sin villa. Att bygga på taket tillför området en extra dimension. Jag tror det är något vi kommer att se mer av i framtiden. Det finns många outnyttjade tak med möjligheter till fantastiska bostäder.

Hur ser framtidens stadsdel ut?
- Jag tror att Arenastaden är ett bra exempel på framtidens stadsdel. En blandning av bostäder och verksamheter av olika slag, samtidigt som marken utnyttjas på ett optimalt sätt. Att ta tillvara till synes ”omöjliga” ytor som exempelvis hustak öppnar helt nya möjligheter för byggandet.

Nyheter