Med mötet i centrum

17 oktober 2012

Tidigare i höst slog Vattenfall samman sina tre kontor och de drygt 2000 medarbetarna flyttade in i Arenastaden där det nybyggda kontoret bäddar för spontana möten.

Den klara höstsolens strålar letar sig in genom glaspartierna i Vattenfalls nya huvudkontor i Arenastaden. I atriet på entréplan möts människor, de stannar upp, tar en kopp kaffe och byter några ord eller sätter sig på någon av de gröna kuddarna i den stora trätrappan för att diskutera.

Olle Larsten har varit projektledare för Vattenfalls flytt ända sedan starten för fem år sedan. Han tittar ut över atriet och ser nöjd ut.

En plats för spontana möten

– Vi ville skapa en plats för möten mellan medarbetarna. De spontana mötena är utvecklande för företaget och gör att idéer kläcks. Vi hade höga förväntningar när vi flyttade hit. Och hittills har våra förväntningar överträffats. Vi har fått ett helt nytt sätt att arbeta, säger han.

Själva flytten gjordes under en helg och måndag morgon, den 3 september, var alla på plats och packade upp sina kartonger.

– Flytten gick oerhört smidigt och redan vid lunch kunde alla börja jobba som vanligt, konstaterar Olle Larsten.

Krav på det nya kontoret

Några år innan hyreskontraktet i Råcksta, där merparten av medarbetarna satt, skulle löpa ut började man se sig om efter alternativ. Ledorden när man letade var effektivitet, öppenhet och ansvarstagande. Det nya kontoret skulle också hjälpa Vattenfall att vara en attraktiv arbetsgivare och ledande på miljöområdet.

Att det skulle ligga nära kommunikationer och vara miljöklassat var självklarheter. Och förstås att det skulle rymma de drygt 2000 medarbetarna som satt utspridda på tre ställen runt om i Stockholm.

Arenastaden – en levande stadsdel

Olle Larsten är nöjd med att Friends Arena är färdig redan nu och ser fram emot när hela Arenastaden står klar.

– Då blir det här ett riktigt levande område med ännu fler kontor, butiker och restauranger och kortare avstånd till pendeltåget med den nya uppgången vid Solna station. Snart kommer också SLs pendeltåg till Arlanda/Uppsala även stanna i Arenastaden, säger han.

De fyra huskropparna

Byggnaden består egentligen av fyra huskroppar som står nära varandra och binds ihop av atriet i mitten. Allt är noga genomtänkt för att skapa förutsättningar för möten och kommunikation.

– Vi ville skapa en närhet mellan husen för att bygga in naturliga mötesplatser. Tanken var att efterlikna ett universitetscampus. Mötena fungerar också för kompetensöverföring. Det pågår ett generationsskifte inom Vattenfall och det är viktigt att kunskapen förs över till nästa generation, säger Olle Larsten.

Arbetsplatser i öppet kontor

Alla har en egen arbetsplats i ett öppet kontor.

– Vill man sitta ostört har vi 300 mindre rum, så kallade flexrum. Tack vare det trådlösa nätverket kan man ta med sig sin dator och sitta var som helst i huset.

Nyheter