Miljövänlig biltvätt i Arenastaden

21 juni 2017

På Gårdsvägen ligger Svanenmärkta biltvätten Future Car Care. Här tvättar du bilen miljövänligt och skonsamt med vattenånga.

En vanlig automatbiltvätt förbrukar cirka 200 liter vatten och gör av med en hel del kemikalier. På Future Car Care på Gårdsvägen handtvättas bilarna med ånga, vilket gör att endast 5–10 liter vatten går åt per tvätt, även om bilen är rejält smutsig. Nyligen blev biltvätten Svanencertifierad.

- Certifieringen är en milstolpe för oss, säger Alex Ghanati, vd. Nu kan vi visa att vår teknik, som vi använt i flera år, verkligen är miljövänlig.

Alex jobbade tidigare som musikproducent och DJ och hade sin studio i Arenastaden. Tanken om att öppna en biltvätt kom eftersom han själv saknade en i området. När en lokal blev ledig i samma hus som studion öppnade han Future Car Care. Problemet var bara att lokalen inte var anpassad för traditionell bilvård.

- Eftersom jag kommer från en annan bransch ville jag inte lyssna på de som sa att det inte skulle fungera, utan jag började undersöka alternativa sätt att tvätta bilar på. Jag kom fram till att ånga var det bästa alternativet, säger han.

Future Car Care riktar främst in sig mot tjänstebilsförare även om alla är välkomna. Alex trivs bra i Arenastaden och tycker att företagsklimatet är levande:

- Det finns inget hetare ställe, här finns de stora företagen. Vi tittar på liknande områden i Stockholm, Göteborg och Malmö att expandera vidare till.

Biltvättar och miljö

Det mest miljövänliga sättet att tvätta bilen är att göra det i en miljömärkt biltvätt. Att tvätta bilen själv på gatan gör att skadliga ämnen från biltvättmedel och smuts på bilen rinner ner i dagvattenbrunnar. En Svanenmärkt biltvätt minskar utsläppen av skadliga ämnen med upp till 90 procent, jämfört med en automatbiltvätt.

I Sverige görs cirka 33 miljoner personbilstvättar om året. Det ger upphov till utsläpp av 5,6 ton koppar, 11,3 ton zink, 41 kilo kadmium samt 1,8 ton av ämnena bly, krom och nickel.

Källa: Svanen.se

Nyheter