Res klimatsmart till Arenastaden

16 november 2016

I Arenastaden har flera företag undersökt hur de kan minska koldioxidutsläpp genom att ändra medarbetares resor till jobbet. Här får du som bor eller verkar i Arenastaden tips på hur du kan resa på ett hållbart sätt – och må bättre.

Telia, SEB, Vattenfall och Apoteket i Arenastaden har gjort så kallade Cero-analyser, för att se hur medarbetarnas resor till jobbet lever upp till uppsatta klimatmål. SEB och Telia kommer att göra analyser före och efter flytten till Arenastaden för att se hur koldioxidutsläppen påverkas.

- Redan i och med flytten kommer de att få bättre utsläppsvärden. Att det är lätt att ta sig till området kollektivt påverkar, men den stora förbättringen kommer att ske när tunnelbanan är på plats, säger Markus Robèrt som är forskare på KTH och utvecklat Cero-modellen.

Det kan vara svårt att ändra sitt dagliga beteende. Men klimatsmart resande har väldigt positiva hälsoeffekter, berättar Markus. En daglig fysisk promenad eller cykeltur sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes med mellan 30 och 40 procent. Fysisk aktivitet minskar som bekant också stress.

Hur kan jag resa klimatsmart till Arenastaden?

- Lämna bilen hemma. Kanske erbjuder ditt företag en bilpool, lånar ut cyklar eller kollektivtrafikkort. Du kanske också kan välja att jobba hemma och inte resa alls någon dag i veckan, då sparar du både tid och på miljön, säger Markus.

Nyheter