Vildmarken bara ett stenkast bort

16 maj 2017

Fler och fler upptäcker tjusningen med fågelskådning. I Arenastaden har vi turen att ha en utmärkt fågelsjö runt knuten. Ta med dig kikaren och häng med!

I Råstasjön flockas änder, doppingar, svanar och ovanligare fåglar som näktergalar och brunänder. Sjön är ganska grund, har rikligt med växtlighet i form av både vass och skog och här finns mycket fisk.

- Det fåglar behöver är mat och skydd och det finns det gott om här, säger Gigi Sahlstrand, professionell fågelskådare. Solna kommun har gjort bra insatser som att stödfodra gråhägrar och slå vass på en ö i sjön så att skrattmåsen kan häcka där.

Det stora fågeläventyret spelades in här

Ett av avsnitten i SVT:s realityserie Det stora fågeläventyret utspelade sig vid Råstasjön. Gigi som är domare i tv-programmet ville att inspelningen skulle ske här, dels eftersom det finns så många fåglar och dels för att det är lätt att komma nära de orädda fåglarna.

- Det är en fantastisk sjö som bjuder på riktig vildmark mitt i staden, säger hon. Kontrasten är så häftig, tittar man ner och åt sidorna skulle man kunna vara långt ute på landet. Tittar man upp ser man Friends arena och höga hus.

Hus blir berg och klippor

Många fåglar flyttar till städerna, framför allt måsar och trutar men även andra arter. Bebyggelse i staden behöver inte inverka negativt på fågellivet i sig, fåglar ser på hus som klippor och berg.

-  Fåglarna är duktiga på att anpassa sig, säger Gigi. Ett exempel är talgoxen som ändrat sin sång för att överrösta stadens buller. I stället för att som tidigare sjunga en tre-stavig slinga har den gått över till ett två-stavigt billarmsliknande läte.

Gigis tips – fåglar att spana på i Råstasjön

Glöm inte kikaren, det förhöjer hela upplevelsen! 

  • Brunanden finns det bara några få av. Spana efter hanens illröda ögon.
  • Silltruten flyttar ända till Afrika på vintern, men kommer tillbaka till Råstasjön i april. Silltruten är vit med svarta vingar och gula ben.
  • Näktergalen är svår att få syn på, men du kan höra den! Från mitten på maj kan du tidiga morgnar på norra sidan av sjön höra en kakafoni av ljud ungefär i ögonhöjd.
  • Skäggdoppingar är lättare att se. När de uppvaktar varandra kan man se dem nästan dansa balett mot sin partner i vattnet. 

Nyheter